Niille, joita asia mahdollisesti kiinnostaa. Alan nyt vähitellen päivittelemään juttuja tuon vaihtoasian tiimoilta tännekin. Loin jutuille oman kategorian otsikolla Australia, joten pitäisi löytyä helpohkosti.

Hain siis yliopiston ainoaa vaihtopaikkaa Australiaan ja jonkun ihmeen kautta sain sitten maaliskuun alussa sähköpostin, että minut on valittu 24 hakijan joukosta. Hypin kattoon ja löin pääni lamppuun. Molemmat ovat toistaiseksi kunnossa. En kyseenalaista onneani.
En kovasti miettinyt että otanko paikan vastaan, mutta vähän vastahakoisille vanhemmilleni sanoin, että sitten harmittaisi koko loppuelämän, jos en sitä ottaisi. Sitten kävin sanomassa vaihtoa koordinoivalle henkilölle ottavani paikan vastaan, ja hän komensi minut Toefliin.

TOEFL eli Test of English as a Foreign Language testaa kykyjä tuottaa ja ymmärtää englanninkielistä puhetta ja tekstiä. Semmoinen vaaditaan sinne kohdeyliopistooni. Eilen illalla tosin huomasin, että ilmeisesti lukion päättötodistus (arvosanalla 8-10) olisi myös riittänyt. Tosin siinä oli aikaraja 5 vuotta todistuksen saamisesta siihen kun koulu Australiassa alkaisi, joten en olisi kerennyt enää siihen haarukkaan.

No menin sitten testiin. Hintaahan sillä oli ihan omiin tarpeisiinsa asti: $150, Ameriikan dollareita, ei Australian. Ja siihen tietenkin lisäksi matkakustannukset Helsinkiin ja takaisin, ja vielä ruuat. Onneksi asun sen verran lähellä kuitenkin, ettei yöpaikkaa tarvinnut hankkia.

Testi oli helpohko, mutta varsin epämukava. On ikävää istua pahimmillaan 4-5 tuntia tietokoneen näytön ääressä pääsemättä siitä mihinkään kun testiosioiden suoritusaika raksuttaa koko ajan. Välissä tasan 10 minuutin tauko, jonka aikana ehtii juuri ja juuri juoda lasin vettä, syödä pari pullaa, käydä vessassa ja jaloitella hetkisen. 15 minuuttia olisi parempi. Itse onneksi selvisin testistä 3 tunnissa. Ensimmäisenä minä sieltä lähdin ja monet jäivät vielä jatkamaan.

Karmein testiosuus oli puheosuus. Vihaan yli kaiken koneille puhumista. Tulee typerä olo, niin kuin puhuisi seinille. Vaikka kyllähän se tieten jossain vaiheessa päätyy ihmisenkin tarkistettavaksi, mutta silti. Paperikokeessa ei ilmeisesti puheosuutta ole lainkaan, mutta kokeissa on siirrytty yhä enenevässä määrin tuohon iBT-malliin (internet based testing), jonka minäkin tein.

Tulokset tulee parissa viikossa ja sitten aletaan pyörittämään kai paperisotaa kohdeyliopistonkin kanssa. Tuloksista saa muuten kätevästi tilattua raportin suoraan kohdeyliopistoon, jo heti testiin ilmoittautuessa. Eikä maksa ylimääräistä. Se on varma tapa saada hyväksytty paperi sinne päin, koska tuloksia ilmeisesti väärennetään todella paljon.

Saa nähdä. En ole vielä päättänyt että aloitanko ihan oman blogin sitten sitä reissua varten vai jatkanko tähän...