Niin muuten kävin Pietaria tutkailemassa viime viikolla. Äiti asuu siellä, joten majoitus tuli halvaksi.
En juurikaan jaksanut katella nähtävyyksiä. Käytiin me kuitenkin Pietari-Paavalin linnoituksessa (remontissa) ja Pietari-Paavalin tuomiokirkossa katsomassa Romanovien hautoja. Pietarin ja Katariinan haudatkin katottiin. Hulluna turisteja. Ja ne hemmetin japanilaiset valokuvakameroineen.

Lisäksi käytiin Inkerinmaalla kiertoajelulla (äiskän työpaikan joku virkistysmatka) kattomassa ränsistyneitä hökkelikyliä ja saksalaisten polttamia ja räjäyttämiä rauniokirkkoja. Jihuu. :|
Retken kiinnostavin "nähtävyys" oli pitkä jääkautinen moreeni(?)harju, joka oli toiminut 2. maailmansodassa rintamalinjana.

Tuhlasin paljon rahaa (unelmissani vielä enemmän: kenkäkaupat pursusivat ihania asioita) ja turhauduin kun tarjoilijat ei puhu englantia edes Nevskin varrella, eivätkä ymmärrä näköjään edes minun loistavaa venäjääni. Kuitenkin ostin lähinnä tarpeellista tavaraa. Vaatetta ja semmosta.

En edes yrittänyt ottaa reissusta kaikkea mahdollista irti, kun ajattelin että menen kuitenkin vielä käymään ainakin kerran siellä uudestaan. Parasta olis mennä ennen kesäkuun loppua kun viisumi on voimassa sinne asti. 2-kertaviisumi on siis, joten olishan se tieten fiksua käyttää "koko rahan edestä", vaikka kertaviisumi taitaa olla ihan yhtä hintainen.

Kattotaan nyt..